Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

17ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΕΠ
Δελφοί, 25 Φεβρουαρίου 2012

«Η σημερινή εκδήλωση του 17ο Επιστημονικού Συνεδρίου του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων που συνδιοργανώνεται, με το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης, με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Τομέα Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού και τα Επιστημονικά Περιο- δικά, «Κείμενα Περιφερειακής Επιστήμης » και “Regional Science Inquiry” και το οποίο έχει ως τίτλο, « Το μέλλον του αναπτυξιακού και χωροταξικού σχεδιασμού της Ελλάδας » φιλοδοξεί να προσφέρει νέες ιδέες και απόψεις για το προαναφερθέντα σχεδιασμό ενόψει των πολιτικών που θα εφαρμοσθούν προκειμένου να εξέλθει η Χώρα μας εκ της Οικονομίας της Ύφεσης και επί πλέον να καινοτομήσει στη σχεδιαστική πολιτική για το Ευρύτερο Χώρο». 
          Μ` αυτά τα λόγια και εμφανώς ικανοποιημένος από την παρουσίαση των 80 και πλέον επιστημόνων από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ο κ. Χρίστος Λαδιάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων , Επιστημονικός Υπεύθυνος του Συνεδρίου του Πανεπιστήμιου Στερεάς Ελλάδας και Μέλος Δ.Ε.Π. άνοιξε τις εργασίες του 17ου Επιστημονικού Συνεδρίου του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων στους Δελφούς το περασμένο Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012.
     Πριν την έναρξη των εργασιών, η Επιστημονική μας κοινότητα τίμησε τους κκ. Δημήτριο Λουκόπουλο, Ομότιμο Καθηγητή, Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστήμιου Στερεάς Ελλάδας, Χαράλαμπο Μπότσαρη, Καθηγητή, Πρόεδρο του Τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης και Δημήτριο Παναγιωτόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή, Αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστήμιου Στερεάς Ελλάδας για την συμβολή τους στην προαγωγή της Περιφερειακής Επιστήμης δια των Υπηρεσιών των προς το Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης και τους κκ. Λέλα Μπακολουκά , Αντιδήμαρχο Δελφών και Παναγιώτη Αγνιάδη, Πρόεδρο του Επιμελητήριου Βοιωτίας για την έμπρακτη υποστήριξη τους προς το έργο της Επιστημονικής Κοινότητας των Περιφερειολόγων.
     Χαρ. Μπότσαρης: «Αποτελεί ιδιαίτερη για μένα χαρά το γεγονός ότι το σημερινό Συνέδριο παρακολουθούν απόφοιτοι του Τμήματος στο οποίο υπηρετώ, αλλά και αντιπροσωπεία των φοιτητών μας».
     «Ως Πρόεδρος του Συνεδρίου, σας καλωσορίζω στη σημερινή επιστημονική εκδήλωση που έχει ως στόχο, μέσα από τις εισηγήσεις καταξιωμένων επιστημόνων και ερευνητών, να θέσει επί τάπητος και σε επιστημονική βάση τα ζητήματα του αναπτυξιακού και χωροταξικού σχεδιασμού, όπως αυτά θα απασχολήσουν την Πατρίδα μας στα επόμενα χρόνια, με τις γνωστές πλέον προδιαγραφές της Ελληνικής Οικονομίας» ανέφερε στο χαιρετισμό του, ο κ. Χαράλαμπο Μπότσαρη, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας που εδρεύει στη Λιβαδειά, Πρόεδρος επίσης του Συνεδρίου των Δελφών. Και συνέχισε: «Οι απόψεις των διακεκριμένων επιστημόνων που προέρχονται από όλα σχεδόν τα ΑΕΙ της χώρας μας, θα αποτελέσουν θεωρητική βάση και υποδείγματα προς εφαρμογή τόσο για το ερευνητικό όσο και για το εκπαιδευτικό μας έργο. Αποτελεί ιδιαίτερη για μένα χαρά το γεγονός ότι το σημερινό Συνέδριο παρακολουθούν απόφοιτοι του Τμήματος στο οποίο υπηρετώ, αλλά και αντιπροσωπεία των φοιτητών μας. Το Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης, , με έδρα τη Λιβαδειά, κατά την επτάχρονη ιστορία του, παρά τις αντιξοότητες των καιρών, διήνυσε μια πορεία εξόχως σημαντική. Αυτή η ανοδική πορεία πιστοποιείται από τον ικανοποιητικό αριθμό των αποφοίτων μας, από την προαγωγή του γνωστικού αντικειμένου της Επιχειρηματικότητας η οποία αποτελεί συστατικό στοιχείο της σχεδιαστικής πολιτικής της Περιφερειακής Ανάπτυξης, από τις πρώτες ανταγωνιστικές προσπάθειές μας για την ανάληψη ερευνητικών προγραμμάτων, αλλά και από τις εποικοδομητικές μας προτάσεις για τη συγκρότηση σύγχρονων προγραμμάτων σπουδών. Το Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης αποτελεί ένα από τα ζωτικότερα κύτταρα του τοπικού κοινωνικού ιστού, όχι μόνο γιατί παράγει και προάγει τη γνώση, αλλά και γιατί αποτελεί σημαντικό μοχλό οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Από τη θέση αυτή, θέλω να ευχαριστήσω τους χορηγούς του επιστημονικού μας Συνεδρίου, καθώς και όλους τους συνεργάτες μου που εργάσθηκαν σκληρά για την επιτυχία του» κατέληξε ο κ. Μπότσαρης. 
     Νίκος Φουσέκης: «Θεωρώ απόλυτα χρήσιμες τις εισηγήσεις όλων σας και ευελπιστώ ότι θα γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις σας από τους σχεδιάζοντες την μελλοντική πορεία του τόπου μας»
«Εκ μέρους του Δήμου Δελφών εδώ στους Ιερούς Δελφούς την Ιστορική έδρα του Δήμου μας, σας καλωσορίζω ευχόμενος καλή επιτυχία στις εργασίες του σημαντικότατου συνεδρίου σας που έχει ως κεντρικό θέμα το μέλλον του αναπτυξιακού και του χωροταξικού σχεδιασμού της Ελλάδας μας στη νέα δύσκολη για την χώρα εποχή στην οποία ήδη έχουμε εισέλθει. Ως Αυτοδιοικητικός αλλά και ως τέως Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης αναγνωρίζω πλήρως τη σημασία του επανασχεδιασμού σε νέες βάσεις και δομές της Οικονομίας της Πατρίδας μας η οποία χρήζει να εξέλθει το ταχύτερο από την υφεσιακή μορφή της» ανέφερε αμέσως μετά ο οικοδεσπότης και Δήμαρχος Δελφών κ. Νίκος Φουσέκης. «Ως εκ τούτου θεωρώ απόλυτα χρήσιμες τις εισηγήσεις όλων σας και ευελπιστώ ότι θα γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις σας – απόσταγμα επιστημοσύνης διακεκριμένων ανθρώπων - από τους σχεδιάζοντες την μελλοντική πορεία του τόπου μας σε αυτούς τους βασικούς άξονες που επιστημονικά εντρυφήσατε και θα διαπραγματευτείτε. Ο Αναπτυξιακός Σχεδιασμός με τα βασικά του στοιχεία τον οικονομικό προγραμματισμό και την οικονομική διαχείριση και ο Χωροταξικός Σχεδιασμός με το βασικό του μέλημα την ευταξία των παραγωγικών δραστηριοτήτων στο Χώρο πρέπει να συμβαδίζουν για να αριστοποιείται το αποτέλεσμα. Υπήρξε δυστυχώς καθοριστική για την στρεβλή αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας όλα αυτά τα χρόνια, η ανυπαρξία του Χωροταξικού Σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα. Η ανυπαρξία αυτή δημιούργησε τεράστια παθογένεια και στρεβλώσεις στην ανάπτυξη της Ελλάδας γεγονός που σήμερα η χώρα το πληρώνει πολύ ακριβά. Ως εκ τούτου συνέδρια σαν το σημερινό, μεγάλες υπηρεσίες έχουν να προσφέρουν στην εντατική προσπάθεια που έχει αρχίσει στην χώρα τα τελευταία χρόνια, για την ολοκλήρωση του χωροταξικού και αναπτυξιακού της σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα. Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου σας εύχομαι να απολύσετε την διαμονή σας στους Δελφούς, και σας προτρέπω να επισκεφτείτε την Άμφισσα, την Ιτέα, το Γαλαξίδι, την Δεσφίνα, τη Γραβιά, τον Παρνασσό και τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Καλλιέων όπου μπορείτε να τύχετε εξαιρετικής Ρουμελιώτικης φιλοξενίας σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας» κατέληξε ο έμπειρος αυτοδιοικητικός.
     Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά, παρουσιάστηκαν τις 51 εισηγήσεις των που έχουν ως βασικούς άξονες τον μελλοντικό αναπτυξιακό και χωροταξικό σχεδιασμό της Χώρας μας για την νέα κοινωνικοοικονομική μακρά περίοδο που θα διανύσει αυτή. Στο συνέδριό επίσης συμμετείχαν ως παρατηρητές και αντιπροσωπείες φοιτητών από διάφορα ΑΕΙ της Χώρας.
          Τέλος να αναφέρουμε πως στην Επιστημονική Επιτροπή του 17ου Επιστημονικού Συνεδρίου του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων στους Δελφούς συμμετείχαν οι:  ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ και ΜΕΛΗ οι κκ. : ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΒΑΣΕΝΧΟΒΕΝ, ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΟΝΣΟΛΑΣ, ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΛΟΥΚΑΚΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΙΩΤΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΗΝΑΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΛΙΑΜΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΟΥΤΖΗ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΡΙΤΖΗΣ , ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΡΜΑΡΑΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΑΡΓΚΟΒΑΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΜΟΥΡΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΟΛΑΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΡΙΣ ΤΣΑΡΤΑΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΡΡΕΣ, ΑΝΑΠΛΗΤΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΡΥΦΩΝ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΟΛΓΑ ΓΙΩΤΗ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΛΥΔΙΑ ΣΑΠΟΥΝΑΚΗ-ΔΡΑΚΑΚΗ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΟΓΙΑΝΝΗ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΜΑΔΙΑΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΚΛΙΑΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΕΑ, ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ.