Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Επετειακή εκδήλωση στη Λιβαδειά
Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011 09:13


Επίκαιρος σήμερα ο λόγος του Μακρυγιάννη

Μια πολύ όμορφη και καθ’ όλα επιτυχημένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της Κρύας, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, της πανεπιστημιακής κοινότητας και πλήθους κόσμου, διοργάνωσαν το βράδυ της Τετάρτης ο δήμος Λεβαδέων και το Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς στη Λιβαδειά. Με σύντομο χαιρετισμό, από το δήμαρχο Λεβαδέων Νίκο Παπαγγελή, άρχισε η εκδήλωση το βράδυ της 23ης Μαρτίου 2011 στο συνεδριακό κέντρο της Κρύας, αφιερωμένη στη γιορτή της παλιγγενεσίας του 1821, που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, το Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης που εδρεύει στη Λιβαδειά και ο δήμος. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η αντιδήμαρχος του δήμου Δελφών, η κα Λέλα Μπακολουκά, η οποία εξέφρασε την πίστη και την αισιοδοξία να υπάρξει στο μέλλον αγαστή συνεργασία, τόσο με το Πανεπιστήμιο Στερεάς όσο και με το δήμο Λεβαδέων, κάνοντας συνάμα πρόσκληση να φιλοξενηθούν στους Δελφούς αντίστοιχες εκδηλώσεις. Το θέμα της εκδήλωσης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ήταν «Ο λόγος του Μακρυγιάννη στην σύγχρονη Ελληνική ιστορία» και κεντρικός ομιλητής ο Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Παναγιωτόπουλος ο οποίος καθήλωσε το ακροατήριο με την απολύτως τεκμηριωμένη και εμπνευσμένη παρουσίαση και ανάλυση της ζωής και των έργων του μεγάλου στρατηγού Μακρυγιάννη. Παράλληλα έγινε ανάγνωση κειμένων του Μακρυγιάννη από μέλη του Δημοτικού Θεάτρου Λιβαδειάς και η βραδιά συνεχίστηκε με ακούσματα από τη Δημοτική Χορωδία.
«Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη γιορτή της παλιγγενεσίας, της 25ης Μαρτίου. Γίνεται από το Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με το δήμο Λεβαδέων. Πρόκειται για μια πρώτης τάξεως συνεργασία του Πανεπιστημίου ως πνευματικού χώρου και της τοπικής κοινωνίας σε τέτοιου τύπου γιορτές όπως είναι οι Εθνικές και θεωρώ ότι είναι και υποχρέωσή μας», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Το θέμα μας αναφέρεται στον στρατηγό Μακρυγιάννη και ιδιαίτερα στο λόγο του σε σχέση με την σύγχρονη Ελληνική ιστορία. Πως δηλαδή φαίνεται σήμερα και πως ακούγεται ο λόγος του Μακρυγιάννη. Είναι επίκαιρος διδακτικός και νομίζω ότι θα πρέπει να έχουμε τα ώτα μας ανοιχτά και τα μάτια μας γιατί οι καιροί είναι πολύ πονηροί και δύσκολοι». Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η 25η Μαρτίου είναι μια ιστορική επέτειος, ίσως η σημαντικότερη για τη χώρα μας. Εμείς ως δήμος Λεβαδέων προσπαθούμε να αναδείξουμε τις μνήμες και τις ιστορικές επετείους και κυρίως να διαδώσουμε την ιστορία στους νέους μας». Όπως τόνισε για τον δήμο Λεβαδέων είναι μια σημαντική ημέρα.
«Σήμερα εγκαινιάζουμε μια συνεργασία αμφίδρομη με το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, με το Τμήμα της Λιβαδειάς. Από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων μας είχαμε συνεργαστεί και είχαμε οριοθετήσει κάποια βασικά θέματα συνεργασίας. Η έναρξη γίνεται με την εκδήλωση αυτή». Καταλήγοντας ο κ. Παπαγγελής συνεχάρη τον Αθλητικό και Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Λεβαδέων, καθώς επίσης και το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας για την άψογη διοργάνωση και επίσης ευχαρίστησε την θεατρική ομάδα του δήμου Λεβαδέων και τη δημοτική Χορωδία για την εντυπωσιακή παρουσία τους.